Alimentatie onderzoek door het Haagsch Recherchebureau in 2025

Je bent gescheiden en betaalt alimentatie aan je ex. Of misschien ligt jullie scheiding nog vers achter de rug, en wil je ex-partner alimentatie van je ontvangen. Maar wat als je vermoedt dat je deze alimentatie niet (meer) hoeft te betalen? Hoe wordt dat onderzocht door een particulier recherchebureau? In deze blog lees je alles over hoe het Haagsch Recherchebureau dit aanpakt en wat de wet hierover zegt.

Artikel 1:160 BW: De basis van alimentatieonderzoek

Het starten van een alimentatieonderzoek draait om Artikel 1:160 BW, dat bepaalt wanneer de verplichting tot het betalen van partneralimentatie eindigt. De wet stelt:

"Een verplichting van een gewezen echtgenoot om uit hoofde van echtscheiding levensonderhoud te verschaffen aan de wederpartij, eindigt wanneer deze opnieuw in het huwelijk treedt, een geregistreerd partnerschap aangaat dan wel is gaan samenleven met een ander als waren zij gehuwd of als hadden zij hun partnerschap laten registreren."


In de praktijk kiezen ex-partners er vaak bewust voor om geen huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te gaan, omdat ze dan het recht op alimentatie verliezen. Dit maakt samenleven als waren zij gehuwd een veelvoorkomende situatie die nader onderzocht moet worden. Maar hoe bewijs je dat er sprake is van samenleven? Hiervoor zijn vijf juridische criteria van toepassing.

De vijf criteria voor samenleven (als waren zij gehuwd)

Om aan te tonen dat een ex-partner samenleeft als waren zij gehuwd, moeten er bewijzen worden geleverd op vijf vlakken. Elk criterium vereist zorgvuldige en discrete observaties en analyse door een particulier rechercheur. Hieronder een korte uitleg:

  1. Het hebben van een affectieve relatie
    Er moet sprake zijn van een relatie die verder gaat dan een vriendschap. Dit kan blijken uit gedrag, gezamenlijke activiteiten, of het uitwisselen van genegenheid.
  2. Duurzame aard van de relatie
    De relatie moet van een langere duur zijn en niet slechts een kortstondige of incidentele connectie. Het bewijs hiervoor kan bestaan uit langdurige patronen van samenzijn.
  3. Wederzijdse verzorging
    Dit punt is vaak het meest uitdagend. Wederzijdse verzorging, zoals voor elkaar koken, boodschappen doen, of andere vormen van zorg, gebeurt doorgaans achter gesloten deuren. Als particulier onderzoeker is dit een delicaat onderdeel dat met zorgvuldigheid benaderd moet worden.
  4. Samenwonen
    Samenwonen hoeft niet per se op één vaste locatie plaats te vinden. Het kan ook gaan om afwisselend samen verblijven op meerdere adressen. Beelden en observaties kunnen aantonen dat er sprake is van cohabitatie.
  5. Voeren van een gemeenschappelijke huishouding
    Bij een gemeenschappelijke huishouding kijkt men naar het delen van kosten, zoals boodschappen, huur of energierekeningen, en gezamenlijke huishoudelijke activiteiten. Dit criterium versterkt de andere bewijzen en kan doorslaggevend zijn in een juridische procedure.

Waarom een advocaat essentieel is

Bij een alimentatieonderzoek raden wij altijd aan om een gespecialiseerde familierecht advocaat in te schakelen. Een advocaat kan het verzamelde bewijs juridisch onderbouwen en inzetten in jouw zaak. Bij het Haagsch Recherchebureau werken we nauw samen met je advocaat om jouw kansen op succes te maximaliseren. Tevens beschikken we over een netwerk van familirecht advocaten waarmee we graag samenwerken. Samen bestrijden we partneralimentatiefraude en zorgen we ervoor dat jij niet onterecht betaalt.

We staan voor je klaar met vrijblijvend advies

We begrijpen dat het inschakelen van een particulier recherchebureau spannend kan zijn. Daarom bieden we vrijblijvend en kosteloos advies aan. Iedere casus is uniek en verdient een persoonlijke benadering.

Om discreet te werk te gaan, stemmen we ons contact met jou af op jouw voorkeur: via WhatsApp, telefoon, e-mail, en in persoon. Desgewenst plannen we een afspraak op neutraal terrein, zodat de wederpartij niets meekrijgt van het (aankomende) onderzoek.

Heb je vragen of wil je een oriënterend gesprek? Neem gerust contact met ons op. Samen kijken we naar jouw situatie en bieden we advies en onderzoek op maat.

Conclusie

Alimentatieonderzoek vraagt om zorgvuldigheid, expertise en discretie. Bij het Haagsch Recherchebureau hebben we de ervaring en middelen om jouw zaak tot een goed einde te brengen. Met ons team van gespecialiseerde rechercheurs staan we voor je klaar om de waarheid boven tafel te krijgen.

Wil je meer weten? Neem contact met ons op en laat ons je helpen grip te krijgen op jouw situatie.

Over de auteur
Jan-Paul Kreukniet is oprichter van Haagsch Recherchebureau en voormalig Interim Innovatie Consultant bij de Nationale Politie. Met zijn achtergrond in IT en innovatie richt hij zich op hoogwaardige opsporingstechnieken en het helpen van mensen die slachtoffer zijn van fraude. Zijn passie voor gerechtigheid, gecombineerd met jarenlange ervaring binnen de opsporingsbranche, zorgt ervoor dat zijn team altijd voorop loopt in het vak.
WhatsApp Logo
Ja, ik wil vrijblijvend advies