Het werk van Particulier Onderzoeker
Het werk van Particulier Onderzoeker is uitermate divers. Zo kun je denken aan onderzoek naar: alimentatiefraude, verzuim, (bedrijfs)diefstal, oplichting en woonfraude. Het doel van een (particulier) recherche onderzoek is het verzamelen van bewijsmateriaal en waarheidsvinding middels onafhankelijk onderzoek.
Voor elk type onderzoek wordt gebruikgemaakt van verschillende onderzoeksmethoden. Zo kan het voorkomen dat er digitaal onderzoek wordt gedaan, interviews worden gehouden of bijvoorbeeld observaties worden verricht. Waarvoor gekozen wordt, is afhankelijk van verschillende factoren.
Er moet bij elk onderzoek uitgegaan worden van het subsidiariteitsbeginsel, dit houdt in dat het minst ingrijpende middel dient te worden toegepast om het beoogde doel te behalen. Daarnaast dient de gekozen onderzoeksmethode proportioneel te zijn, wat betekent dat er een redelijke verhouding moet zijn tussen het doel en het ingezette middel. Dit alles wordt van tevoren vastgelegd in een plan van aanpak, zo blijft de privacy impact in verhouding tot de verdenking.
De opleiding van Particulier Onderzoeker
Om als privédetective, ook wel tactisch rechercheur en particulier onderzoeker aan de slag te gaan heb je het een en ander nodig. Te beginnen met het diploma Particulier Onderzoeker. Het betreft een theoretische opleiding waarin de basis van het vak wordt aangeleerd. De studielast bedraagt zo'n 3 tot 5 dagen zelfstudie, wij bieden deze opleiding aan met een onbeperkte docent op afstand.
Tijdens deze opleiding leer je alle wet- en regelgeving die voor dit beroep van belang is. Tevens leer je wat voor soort onderzoeken er zijn en welke middelen er ingezet kunnen worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld camera’s, drones en bakens. Ook wordt er aandacht gegeven aan hoe je een intakegesprek met een opdrachtgever aanpakt en uiteraard hoe je een perfecte rapportage schrijft die ook juridisch gezien rechtsgeldig en op basis van redenen van wetenschap is.
Deze opleiding wordt afgesloten met drie centrale examens, dat wordt afgenomen door de SVPB en bestaat uit de volgende onderdelen:
• Basiskennis particulier onderzoek
• Wettelijke kaders particulier onderzoek
• Onderzoek en rapportage
De Haagsche Recherche Academie
Bij de Haagsche Recherche Academie krijg je een ervaren rechercheur als docent, die altijd voor je klaarstaat via WhatsApp, telefoon en e-mail. Daarbij krijg je al het officiële boekenpakket thuisgestuurd, een gratis kennismaking met je docent, een aantal oefenopgaven en begeleiding bij het inschrijven van je examens.
Jouw screening
Voordat je voor deze opleiding wordt aangenomen vindt er een korte screening plaats. Dit houdt in dat wij een uitgebreide VOG voor je aanvragen, doen wij een ID-check, PEP-check (Politically Exposed Persons), (Most) Wanted-check en wordt er gekeken of je in het bewindregister en/of insolventieregister voorkomt. Zo voorkomen we dat we cursisten opleiden met kwade bedoelingen.
Geslaagd als Particulier Onderzoeker! En nu?
Nadat je het diploma hebt behaald kun je aan de slag voor een recherchebureau, ook kan je ervoor kiezen om zelf een recherchebureau te starten. Het kan goed zijn dat je hiervoor eerst praktijkervaring wilt opdoen, aangezien de opleiding Particulier Onderzoeker alleen theoretisch is.
De Haagsche Recherche Academie biedt daarom ook praktijkonderwijs aan. Zo leer je tijdens de opleiding tot Observant (OT-C) alle geleerde theorie in de praktijk toe te passen met daarbij hele handige tips en tricks van onze ervaren rechercheurs. Ook kan je kiezen voor de Tactische Rijopleiding (OVR), waarin jij leert hoe je onopvallend, vlot en verantwoord een subject volgt met de auto of op de motor. Of ga jij voor een Opleiding Interview en Verhoortechnieken? Waar je niet alleen tijdens onderzoeken, maar ook in het dagelijks leven veel profijt van zult hebben.
Om het werk uit te voeren is er een POB vergunning en een gele pas nodig. Hieronder vertellen we je graag meer over deze twee wettelijke vereisten.
POB vergunning
Een POB vergunning, oftewel een Particulier Onderzoeksbureau vergunning is een vergunning welke wordt afgegeven door Dienst Justis. Dit is de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid en geeft ook je VOG uit. Met deze POB vergunning heeft het particulier onderzoeksbureau de wettelijke bevoegdheid om onderzoek uit te voeren binnen de kaders van de wet. Deze kun je aanvragen nadat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Aanvragen van je gele pas
De gele pas is het (gele) legitimatiebewijs van de particulier onderzoeker, deze pas bewijst dat je als particulier onderzoeker bevoegd bent om (particuliere) recherche onderzoeken uit te voeren binnen de wettelijke kaders. De gele pas is te vergelijken met de grijze pas van een beveiliger. Net als dat beveiligers tijdens hun werk de grijze pas bij zich moeten hebben, geldt dit ook voor particulier onderzoekers met de gele pas.
De gele pas wordt aangevraagd bij de korpschef van de Nationale Politie en kan alleen worden aangevraagd door een particulier onderzoeksbureau met een POB-vergunning. Hierbij kijkt men naar je (criminele) antecedenten bij de politie en informatie over jou in de politiesystemen.
Conclusie
De opleiding Particulier Onderzoeker is de eerste stap voor een leuke carrière in dit bijzondere werkveld. Met het diploma kun je aan de slag voor een recherchebureau of je eigen bureau opzetten. Voor dit laatste moet je een POB vergunning aanvragen en vervolgens een gele pas. Ga je voor een bestaand bureau werken, dan is er al een POB vergunning aanwezig en kan dit bureau de gele pas voor jou aanvragen.
Heb je vragen over onze opleidingen of ben je enthousiast en wil je gaan starten met de opleiding Particulier Onderzoeker? Plan dan vrijblijvend een intakegesprek in of start gelijk met de opleiding.
